Algemene informatie

De focus van Mijn Bestemming Peru ligt in de kwaliteit van de programma´s die we aanbieden en de service die we geven aan onze vrijwilligers. Daarom zijn we er op gericht om onze vrijwilligers in projecten te plaatsen die goed opgezet zijn, daadwerkelijk een goede bijdrage leveren aan de maatschappij en waar vrijwilligers een zinvolle en ook leuke tijd kunnen hebben. We vinden het daarom belangrijk dat je zelf een project uit kunt kiezen dat je interessant vindt en dat bij jouw mogelijkheden en kwaliteiten past.

Wie kan vrijwilligerswerk doen?

Wanneer je enthousiast bent, zelfstandig aan het werk kan en initiatief kan tonen, ben je meer dan welkom om vrijwilligerswerk te komen doen in Peru. Ervaring heb je niet voor elk project nodig, je zal veel ervaring op doen in je project naar keuze en daarbij zul je leren creatief en flexibel om te gaan met de mogelijkheden. Leeftijd is ook niet belangrijk, vanaf 18 jaar kun je je aanmelden bij Mijn Bestemming Peru. Met alleen enthousiasme en liefde kun je een hoop bereiken voor de mensen in je project. Maar je moet je realizeren dat het een indrukwekkende ervaring zal zijn. Je kunt je daarop voorbereiden door je te verdiepen in het project en de Peruaanse cultuur. Het is ook belangrijk om te weten dat de meeste projecten geen geld hebben om zich spelletjes of knutselmateriaal te veroorloven. Wanneer je iets leuks wilt doen, zul je dus soms zelf of met de andere vrijwilligers materiaal moeten aanschaffen.

Hoe lang kan je vrijwilligerswerk doen?

De minimale periode voor vrijwilligerswerk is 4 weken, maar voor sommige projecten is de minimale periode 2 of 3 maanden. In een kortere periode dan 4 weken heb je niet echt de mogelijkheid om iets te bereiken en ben je meer tijd kwijt aan het leren kennen van de mensen in het project dan dat je echt aan de slag bent. Ook voor de kinderen of volwassenen in het project is het lastig wanneer er weinig stabiliteit is en de vrijwilligers constant komen en gaan. De meeste vrijwilligers kiezen voor een periode van 2 tot 3 maanden.

Hoe verloopt de aanmelding?

Je kiest zelf wanneer je wilt beginnen met vrijwilligerswerk. We vragen je om je aanmelding 8 weken voor je gewenste vertrekdatum te versturen. Bijna alle projecten zijn het hele jaar door werkzaam en daar kun je dus het hele jaar door terecht als vrijwilliger. Er zijn echter een aantal projecten die vakantie houden in de maanden januari en februari. In het algemeen is maandag je eerste werkdag in je project.

Waarschijnlijk heb je zelf een voorkeur welk project je graag zou willen ondersteunen, bijvoorbeeld omdat de doelgroep je interessant lijkt of omdat het verhaal achter de oprichting van het project je boeit. We vragen je altijd met ons te overleggen, wat je wensen en verwachtingen zijn wat betreft vrijwilligerswerk, zodat we jou gerichte informatie kunnen bieden over de projecten. Daarna kun je 2 projecten van voorkeur kiezen en deze invullen op ons aanmeldformulier. Een aantal weken voor vertrek zul je horen in welk van de 2 projecten je bent geplaatst.

Kan je ook samen met een vriend, vriendin of je partner vrijwilligerswerk doen?

Het is altijd gezellig om met een vriend, vriendin of met je partner te reizen, dus die zijn meer dan welkom. Als je wilt kunnen jullie in het zelfde project werken en samen een appartement of gastgezin delen. Het is wel belangrijk om allebei een aanmeldformulier in te vullen.

Begeleiding tijdens je vrijwilligerswerk

Voor en tijdens je vrijwilligersproject ontvang je ondersteuning en begeleiding om het werk voor jou zo leuk en interessant mogelijk te maken maar ook om jouw werk zo zinvol mogelijk te maken voor het project. Voor vertrek ontvang je een informatiepakket met informatie over je project en over vrijwilligerswerk in het algemeen. Het werkt prettig als je een plan hebt voor je vrijwilligerswerk. Dit plan kun je zelf maken, je kunt het met ons maken of soms heeft het project al een plan voor je klaar. Met een plan weet jij als vrijwilliger waar je aan toe bent en kun je je voorbereiden op de werkzaamheden die je gaat doen, en weet ook het project wat ze aan je hebben en wat ze wel en niet van je kunnen verwachten. Voordat je gaat beginnen, brengt onze coordinator in Peru je naar het project om je een introductie te geven en je kennis te laten maken met de andere medewerkers van het project. Tijdens je verblijf in Cusco is er altijd een coordinator beschikbaar voor vragen en advies bijvoorbeeld over fondsenwerving, donaties, gezondheid, cultuur enzovoorts.

 

Je verblijf verlengen ter plaatse

Wanneer je in Peru aan het werk bent, kun je altijd beslissen om langer te blijven. Het kan dan echter voorkomen dat je moet verhuizen naar een ander appartement of een ander gastgezin omdat er nieuwe reserveringen zijn voor de plaats waar je verblijft op dat moment.

Voorwaarden vrijwilligerswerk op een rijtje:

– Leeftijd 18-70 jaar

– Overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag

– Minimale beschikbaarheid van 4 weken, 5 dagdelen in de week

– Spaans leren in Peru of al beschikken over een basis niveau Spaans