Opvangtehuis tienermoeders

Dit is een opvangcentrum voor 15 tienermoeders en hun kinderen in Cusco, Peru. Dit centrum is opgericht vanwege de behoefte aan een centrum dat lange termijn zorg kan bieden aan meiden met kinderen die dat nodig hebben. Andere projecten voor jonge moeders bieden vaak alleen hulp gedurende het eerste levensjaar van de baby, terwijl de jonge moeders daarna nog steeds moeilijk voor hun kind kunnen zorgen. De meeste van de meisjes in het tehuis zijn slachtoffer geworden van seksueel misbruik of verkrachting. Er zijn vrijwilligers nodig bij de baby opvang, waar ze kunnen zorgen voor de baby´s terwijl de moeders werken of psychologische hulp krijgen. Er is ook een opvang voor de wat oudere kindjes, waar de vrijwilligers spelletjes of knutselwerkjes kunnen doen met de kinderen. Vrijwilligers met een goed niveau van de Spaanse taal en een opleiding als psycholoog of pedagoog die wat langer in het project kunnen werken, kunnen ook met de moeders werken.

 

Jij wilt je graag inzetten voor de 15 tienermeisjes en hun kinderen die in dit recentelijk opgerichte centrum worden opgevangen.

 

  • Type project: Zorg aan tienermoeders
  • Gezocht: Vrijwilligers met achtergrond psychologie, pedagogiek, maatschappelijk werk etc.
  • Vereist niveau Spaans: Beginnersniveau (Level A1) als je wilt helpen in de zorg voor de kindertjes, gevorderd (Level B2: onafhankelijk gebruiker) als je wilt helpen in de zorg voor de moeders
  • Minimale beschikbaarheid: 4 weken
  • Leeftijd vrijwilliger: 18-65
  • Andere vereisten: een donatie aan het project
  • Lokatie: 25 minuten van het centrum
  • Werkzaamheden: hulp bieden in de zorg voor de kinderen wanneer de moeders werken of een opleiding volgen. Als je goed Spaans spreekt en ervoor opgeleid bent, kun je ook helpen in de begeleiding van de moeders.
  • Werkdagen: Minimaal 5 dagdelen per week

 

In feite zijn 90% van de tienerzwangerschappen in Peru het gevolg van verkrachting (en vaak incest). In het huis wonen de meisjes en kinderen in een veilige omgeving waar ze onderwijs krijgen en waar hen de mogelijkheid wordt geboden om financieel zelfstandig te worden  en goede moeder-kindrelatie op te bouwen. De meisjes werken in een atelier en creëren met de hand gemaakt ambachten die zij verkopen. In het project zijn verschillende ruimtes voor de kinderen en de moeders.

De eigenaren van het tehuis (Sergio en Raquel) lobbyen ook actief voor de rechten van vrouwen en juridische hervormingen. Helaas, slechts 1 op iedere 8 gemelde gevallen van verkrachting in Peru komt voor de rechter, en zelfs dan, laten ze door de lakse wetten met betrekking tot seksueel misbruik de mannen gaan met een klap op de pols.

 

De vrijwilligers kunnen werken in de baby opvang, waar ze kunnen zorgen voor de baby´s terwijl de moeders werken of psychologische hulp krijgen. Er is ook een opvang voor de wat oudere kindjes, waar de vrijwilligers spelletjes of knutselwerkjes kunnen doen met de kinderen. Vrijwilligers met een goed niveau van de Spaanse taal en een opleiding als psycholoog of pedagoog kunnen ook met de moeders werken.

Gezien het project geen financiele hulp van de overheid of kerk ontvangt, vragen ze elke vrijwilliger een donatie in de vorm van spullen of materialen die je ter plekke kunt kopen.

mantay
mantay
dormitorio mantay

Je kunt een vrijwilligersprogramma bij ons boeken door het aanmeldformulier in te vullen. Daarin kun je ook kiezen hoeveel weken Spaanse les je wilt volgen en of je kiest voor een gastgezin of een verblijf in een appartement.

Als je nog geen Spaans spreekt, dien je minimaal 4 weken Spaanse les te volgen voordat je in dit project aan de slag gaat.

Wanneer je een programma bij ons boekt, krijg je een factuur met daarop de prijs van je gekozen programma en eventueel geboekte tours en de betalingstermijn. De betaling dient 8 weken voor vertrek voldaan te zijn. Na boeking geldt er een aanbetalingsbedrag t.w.v. 25% van de reissom. Indien je binnen 8 weken na aanmelding wil vertrekken, dient de gehele betaling binnen 2 weken te zijn voldaan.

Algemene Voorwaarden

Boeken

Vrijwilliger Testimonials