Klimaat en beste reisperiodes

KLIMAAT

Peru heeft drie verschillende klimaat zones: de tropische Amazone jungle in het oosten; de woestijnachtige kuststrook in het westen en het Andes gebergte en de hooglanden in het midden van Peru. In de Andes, met hoogtes van meer dan 3500 meter, de gemiddelde dagtemperatuur ligt onder de 10°C en de nachttemperatuur kan onder het vriespunt liggen. Wanneer je direct naar Cusco vliegt, wat op een hoogte ligt van 3326 meter, heb je wat tijd nodig om te acclimatizeren.

Van juni tot en met augustus is het droge seizoen in de bergen en de hooglanden. Het regenseizoen is van december tot maart. Het regent gedurende het hele jaar in het warme en vochtige regenwoud, maar de droogste maanden zijn juni tot en met september. Maar zelfs tijdens de natste maanden december tot en met mei regent het nooit meer dan een paar uur achterelkaar. In de kust zijn december tot en met maart de warmste maanden. In sommige delen van de kuststrook regent het nooit of zelden. Van april tot en met november zijn Lima en sommige andere kustplaatsen bedekt door garúa (mist of hele zachte miezerregen) omdat de warme lucht vanuit de woestijngebieden in contact komt met de koude oceaanstromen in de Stille Oceaan.

WANNEER KUN JE HET BESTE REIZEN?

Het klimaat van Peru heeft twee seizoenen, het droge en het regenseizoen. Maar door de verschillende geografische eigenschappen van de verschillende gebieden kan het weer enorm varieren. De temperatuur wordt het meest bepaald door de hoogte: hoe hoger je bent, hoe kouder het is.

Het toeristische hoogseizoen van Peru is van juni tot en met augustus, wat overeenkomt met het droge seizoen in het Andes gebergte en de zomervakantie in de Verenigde Staten en Europa. Dit is tevens de beste (maar ook de drukste) tijd om de Inca Trail naar Machu Picchu te lopen, of om andere wandeltochten, mountainbike tochten of klimtochten te doen.

De berggebieden kun je het hele jaar door bezoeken. Tijdens het regenseizoen kan het echter wel een natte en modderige bedoeling zijn wanneer je bijvoorbeeld een trektocht gaat maken. De grote nationale feesten zoals La Virgen de la Candelaria, Carnaval en Semana Santa zijn echter in het regenseizoen.

De kuststrook is het meest populair van december tot en met maart omdat het dan warm en zonnig is. De rest van het jaar zijn Lima en de meer zuidelijke kustplaatsen bedekt met mist of bewolking. De noorderlijkere kustplaatsen zijn over het algemeen zonniger en kun je het gehele jaar bezoeken.

In de oostelijke regenwouden zijn december tot en met mei de natste maanden, maar er is dan nog steeds genoeg zon om van te genieten. De regenbuien duren maar kort, dus de Amazone is het hele jaar door een goede reisbestemming.