Hoogtepunten van Peru

Arequipa

Arequipa is een van de zuidelijke steden van Peru en ligt op 2300 meter in een vruchtbare vallei. Het is er bijna altijd zonnig en de temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25°C. In Arequipa hangt vooral een vriendelijke en relaxte sfeer. Het voelt echt als vakantie. De stad is schoner en beter onderhouden dan Lima en tegelijk onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vindt er verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad Arequipa is het Santa Catalina klooster, dat je echt niet kan overslaan. De stad wordt omgeven door vulkanen (met de Misti van 5821m als belangrijkste) en in de kleine taxi’s die bijna niets kosten kun je gemakkelijk de omgeving buiten de stad bezoeken.
Vanuit Arequipa kun je de Colca Canyon bezoeken.  Dit is zeker één van de bijzonderste kloven ter wereld en wel vanwege de Condor. Roofvogels met een spanwijdte van drie meter! Je kunt er een trek van een aantal dagen maken of met de bus naar een uitkijk punt gaan en daar genieten op het puntje van een overhangende rots van de indrukwekkende condors.

Cusco

Wanneer je een reis door Peru plant, mag Cusco niet ontbreken. De stad ligt op 3326m hoogte en heeft ongeveer 350 duizend inwoners. Plaza de Armas is het hart van de stad en van hieruit kun je vele monumentale gebouwen bezichtigen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan La Catedral, dat in bijna honderd jaar gebouwd is. Of neem een kijkje in een van de vele musea over de Inka cultuur.
Het is verstandig om een Boleto Turístico (toeristenkaart) te kopen, die je toegang geeft tot 16 verschillende toeristische trekpleisters, die zowel in als buiten de stad Cusco liggen. De Boleto Turistico kost 130 soles of 70 soles voor studenten die een geldige studentenkaart hebben.

De vier ruïnes die het dichtst bij de stad Cusco liggen zijn Sacsayhuamán, Qenko, Puca Pucara en Tambo Machay. Ook kun je natuurlijk een bezoek brengen aan Sacred Valley, ongeveer 15 km ten noorden van Cusco.

Iquitos

Iquitos is een grote stad in de Amazone Jungle. Het is er altijd drukkend warm, het regent veel en langdurig en de straten zijn gevuld met mototaxis. Het ligt aan de voet van de machtig grote Amazone rivier. De stad ligt midden in het oerwoud en is daarom niet te bereiken met de auto. Je kunt er alleen komen met het vliegtuig vanaf Lima of met de boot vanaf Pucallpa of vanaf Yurimaguas. Vanuit Iquitos kun je tal van verschillende jungle tochten maken. Je kunt per boot naar verschillende jungle lodges reizen en vanuit daar de jungle ontdekken mete en gids. Je kunt ook vanaf Iquitos naar de Braziliaanse of zelfs Colombiaanse grens reizen door de Amazone jungle. Er bestaan mooie en verschillende programma’s maar ze zijn wel duur met prijzen varierend van 400 tot 1200 dollar. Iquitos heeft tevens een bruisend nachtleven.

Lima

De hoofdstad van Peru is Lima en dit is tevens het culturele en zakelijke centrum van Peru. Lima heeft ruim 7 miljoen inwoners. De stad is overbevolkt en druk. Een groot deel van het jaar is Lima en de omgeving gehuld in de typische Peruaanse kustmist. Toch is Lima zeker een bezoek waard.
De stad is verdeeld in vele districten. Waarvan het centrum van Lima en de wijk Miraflores de belangrijkste zijn voor reizigers. In Central Lima vind je de meest interessante historische gebouwen. Ga hier naar Palacio de Gobierno, het verblijf van de president van Peru, waar om 12.00 uur de wisselingsceremonie plaats vindt van de presidentiële bewakers. De Monasterio de San Francisco is een Franciscanen klooster dat beroemd is vanwege zijn catacomben en zijn opmerkelijke bibliotheek. De catacomben bevatten naar schatting 70.000 lichamen.
Het moderne district Miraflores is gelegen op de kliffen en heeft (vaak mistig) uitzicht over de zee. In Miraflores vind je uitstekende hotels, restaurants, winkels en uitgaansmogelijkheden, vandaar dat hier de meeste reizigers verblijven tijdens een bezoek aan Lima. Rondom en in Parque Kennedy is ook in ‘s avonds genoeg te doen. Er is bijvoorbeeld iedere avond een tentoonstelling en soms is ere en kleine kunstmarkt. Tevens kun je in het hart van Miraflores de pre-inca ruines van Huaca Pucllana bezoeken. Het is een fort dat 2000 jaar geleden door de Lima-cultuur werd gebouwd. Wat ook erg spannend is, is een paragliding tour van de kliffen van Miraflores.
Vanuit Lima kun je Pachacamac bezoeken. Dit is een archeologisch complex dat bestaat uit paleizen, tempels en piramides. Elk paleis of tempel staat voor een andere cultuur. Er is een bezoekerscentrum, een klein museum en een café bij de ingang van het complex.

Nazca

Nazca ligt op ongeveer 6 uur van Lima, midden in de woestijn. Het regent er zeer zelden tot nooit. Op het eerste gezicht lijkt Nazca heel saai en zonder enige spanning. Nazca zelf is geen aantrekkelijke plaats, maar toch is er ongelooflijk veel te zien. Door de woestijn loopt een serie uitgebreide lijnen en figuren die zijn gekerfd in de grond en die je alleen mar vanuit de lucht kunt zien. Dit is één van de meest indrukwekkende en raadselachtige overblijfselen uit het oude Peru: de wereldberoemde Nazca-lijnen. Raadselachtig is het omdat niemand weet hoe deze figuren zijn ontstaan en wat veel figuren betekenen. Er zijn door de jaren heen vele theorieën ontwikkeld hierover, maar tot op heden is het nog onduidelijk welke de juiste is. Er zijn in totaal 800 rechte lijnen, 300 geometrisch figuren en 70 uitbeeldingen van planten en dieren, zoals een hagedis, een aap, een boom en een kolibrie. De meeste toeristen komen alleen maar voor de beroemde Nazca lijnen, maar je kunt ook vele ruines bezoeken die om Nazca heen liggen. Ook kun je het kerkhof van Chauchilla bezoeken waar de mensen in foetus houding zijn begraven en wat archeologen hebben blootgelegd of je kunt een kijkje nemen bij de Aguaducten waar de mensen honderden jaar geleden hun water vandaan haalden.

Puno en Lago Titicaca

In het hartje van het oude ‘Coya’-territorium ligt het kleine stadje Puno dat een van de hoogste steden in het land is op ongeveer 3800 meter boven zeeniveau. Het stadje dankt zijn bestaan vooral aan de nabijheid van het Titicaca-meer, het grootst en hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het Titicaca meer ligt op 3.812m en heeft een oppervlakte van 8.300 km2 of een kwart van België. Op het titicaca meer vind je een aantal eilanden waaronder de Uros eilanden. Deze eilanden worden in het Spaans Islas Flotantes genoemd omdat het drijvende eilanden zijn die volledig gemaakt zijn uit riet. Er wonen enkele families op deze eilanden in huisjes van riet. Ook de eilanden Amantani en Taquile zijn de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier bij mensen thuis slapen en eten. De mensen hebben geen elektriciteit, geen auto’s en geen stromend water.
Puno is een rustige stad. ‘s Avonds hangt er in het stadscentrum een gezellige sfeer, zodat een overnachting in Puno de moeite waard is. Overal spelen folkloregroepjes muziek en het is er goedkoop. Puno is ook de stad met meer dan honderd volksdansen,alle worden nog steeds beoefend. Parque Pino is de plaats waar alles gebeurt.

Trujillo

Trujillo is een van Peru’s grootste steden. Met 650.000 inwoners is Trujillo na Lima en Arequipa Peru’s derde stad. Het ligt op 8 uur van Lima en is een totaal andere wereld. Het is hier altijd zonnig en warm en zonder de kustmist van Lima. In Trujillo is erg veel te doen en te zien. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot 1534 heeft Trujillo een moderne uitstraling. Wel liggen er in de stad een aantal zeer fraaie en uitstekend gerestaureerde koloniale huizen. Het schitterende Plaza de Armas is een van de mooiste in het land. In Trujillo zelf is voor toeristen verder niet zo heel veel te beleven. Veel mensen verblijven in het nabijgelegen kuststadje Huanchaco. Je kunt hier heerlijke verse vis eten en het stadje is beroemd om z’n vissers die gebruik maken van rieten bootjes.

In de omgeving van Trujillo liggen een aantal zeer bijzondere ruïnes van de Moche cultuur. Een van hen is de immense stad Chan Chan. Je kunt hier zeer ingenieuze hydraulische systemen van 1000 jaar oud bekijken, er zijn hoge muren gedecoreerd met prachtige motieven en de paleizen hebben een prachtige architectuur.  Andere ruines in de omgeving van Trujillo zijn Huaca Arco Iris, Huaca El Dragon en Huaca del Sol. Huaca staat voor heiligdom en alle drie de genoemde tempels zijn uit klei opgetrokken constructies. Dat deze bouwwerken toch de tand des tijds overleeft hebben komt vooral omdat het in het kustgebied van Peru maar zelden regent.