Geldzaken

KOSTEN

Backpackers die op de centen willen letten, kunnen makkelijk rondkomen met 20 tot 25 dollar per dag of minder, wanneer je slaapt in slaapzaaltjes, met goedkope bussen reist en goedkope restaurants uitkiest. Reizigers die liever een eigen badkamer met warme douche hebben, in comfortabele bussen willen reizen, in normale restaurantjes willen eten en af en toe het vliegtuig willen pakken, zullen zien dat ze met 35 tot 75 dollar rond kunnen komen.

Je kunt goedkoper uitkomen wanneer je met iemand anders reist, omdat een tweepersoons kamer meestal goedkoper is dan twee eenpersoons kamers. Ook is het zinvol om af te dingen. Taxichauffeurs hebben de neiging meer te vragen aan toeristen, dus zorg dat je ongeveer weet hoeveel je zou moeten betalen. Hotels kunnen je soms korting geven als je daarom vraagt. Er zijn veel restaurantjes die een 3 gangen menu aanbieden voor 5 soles ($1,50), terwijl gerechten van de kaart drie keer zoveel kunnen kosten. Het is goedkoper om met contant geld te betalen dan met een credit card. De pinautomaten in Peru kunnen je soles of dollars uitkeren.

GELD

De munteenheid van Peru is de nuevo sol (s/). Een dollar is ongeveer s/3.00 en een euro is ongeveer s/3.40.We adviseren je om contant geld, een bankpas of traveler checks en een credit card bij je te hebben. Een credit card kan je helpen wanneer je grote bedragen moet betalen, wanneer je iets waardevols wilt huren zoals een auto (als borg), of als je geld nodig hebt in geval van nood. Als je dollars wisselt voor soles, probeer dan altijd te vragen om biljetten van kleine bedragen omdat het vaak lastig is om te betalen met biljetten van s/ 100. De beste plek om je dollars te wisselen zijn de casas de cambio omdat ze snel zijn, betere openingstijden hebben en vaak betere wisselkoersen hebben dan de bank.

 

 

PINAUTOMATEN

In bijna elke stad of dorp in Peru kun je pinautomaten vinden, tevens hebben vliegvelden en busstations meestal een pinautomaat. The pinautomaten accepteren je bankpas als het een Visa, Maestro/MasterCard of American Express pas is. Voordat je vertrekt moet je je bank laten weten dat je je bankpas en je credit card in het buitenland gaat gebruiken.Pinautomaten zijn vaak 24 uur geopend, maar het is beter om de pinautomaten in de bank te gebruiken, omdat daar beveiliging is.

Per pintransactie betaal je een vast bedrag van ongeveer 5 dollars transactie kosten in een ATM. Daarom adviseren we je om steeds het maximale te pinnen en je geld in je appartement of hotel op te bergen. Draag niet te veel geld op zak.

CREDIT CARD

Veel top hotels en winkels accepteren een credit card, maar je moet meestal 7% of meer administratiekosten betalen voor het gebruiken van je credit card.

De meest geaccepteerde credit cards zijn Visa en MasterCard, maar American Express en een aantal anderen worden soms ook geaccepteerd. Laat je bank weten dat je je credit card in het buitenland gaat gebruiken!